Czteroosobowa rodzina średnio marnuje żywność o wartości dwóch i pół tysiąca złotych w ciągu roku. Marnowaniu produktów spożywczych chce przeciwdziałać Ministerstwo Środowiska we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności i Instytutem Ochrony Środowiska.
Konsorcjum kilku instytucji chce dokładnie zbadać problem marnowania żywności, zapyta o to zarówno konsumentów, jak i sieci handlowe oraz producentów, powiedział Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
- Po to wszystkie te badania, żebyśmy po pierwsze zdiagnozowali te wszystkie miejsca, gdzie żywność się marnuje, zastanowili się jak wypracować model, który pozwoli na zagospodarowanie tej żywności na cele społeczne - poinformował Marek Borowski.
Po badaniach zostanie zorganizowana kampania informacyjna, która ma uświadomić Polaków, jak ograniczyć marnotrawstwo.
Wiceminister Środowiska Sławomir Mazurek podkreślił, że wyrzucanie jedzenia to rosnący problem w Europie. A do ograniczenia marnotrawstwa może przyczynić się każdy z nas.
- Kiedy wybieramy się na zakupy sami możemy jako konsumenci do tego się dobrze przygotować, zrobić listę - powiedział Sławomir Mazurek.
Na świecie wyrzuca się miliard trzysta milionów ton żywności rocznie, a w europie 90 milionów ton.
- Po to wszystkie te badania, żebyśmy po pierwsze zdiagnozowali te wszystkie miejsca, gdzie żywność się marnuje, zastanowili się jak wypracować model, który pozwoli na zagospodarowanie tej żywności na cele społeczne - poinformował Marek Borowski.
Po badaniach zostanie zorganizowana kampania informacyjna, która ma uświadomić Polaków, jak ograniczyć marnotrawstwo.
Wiceminister Środowiska Sławomir Mazurek podkreślił, że wyrzucanie jedzenia to rosnący problem w Europie. A do ograniczenia marnotrawstwa może przyczynić się każdy z nas.
- Kiedy wybieramy się na zakupy sami możemy jako konsumenci do tego się dobrze przygotować, zrobić listę - powiedział Sławomir Mazurek.
Na świecie wyrzuca się miliard trzysta milionów ton żywności rocznie, a w europie 90 milionów ton.