Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Po pięciu latach od katastrofy budowlanej, Zamek Książąt Pomorskich doczeka się remontu - przebudowy tarasów i skrzydła północnego.
W czwartek podpisano umowę z wykonawcą. Przewiduje ona gruntowny remont i konserwację północnego skrzydła zamku, które zawaliło się w maju 2017 roku.

Jak mówi dyrektorka Zamku - Barbara Igielska, prace przygotowawcze trwały bardzo długo, ale to dzięki nim udało się dokładniej zbadać teren zamku.

- Przebadaliśmy tunele, znamy ich rozkład. Wiedza, którą dysponujemy, pozwala na sprawne przeprowadzenie inwestycji - mówi Igielska.

Całość realizacji ma potrwać 30 miesięcy, a same prace budowlane na terenie zamku rozpoczną się za pół roku, po zakończeniu prac projektowych.

Marszałek województwa Olgierd Geblewicz dodaje, że w odbudowanym skrzydle zamku
nie zabraknie miejsc wystawowych oraz przestrzeni dla zwiedzających.

- To też była strategiczna decyzja, żeby nie dzielić prac odbudowy skrzydła północnego od zabezpieczenia i modernizacji tarasów. To była decyzja trudna, bo ona spowodowała, że dzisiaj podpisujemy kontrakt na 85 milionów złotych - mówi Geblewicz.

Pierwszy etap inwestycji, czyli rozbudowa i zabezpieczenie zamkowych tarasów, ma być gotowy za 15 miesięcy.
Jak mówi dyrektorka Zamku - Barbara Igielska, prace przygotowawcze trwały bardzo długo, ale to dzięki nim udało się dokładniej zbadać teren zamku: - Przebadaliśmy tunele, znamy ich rozkład. Wiedza, którą dysponujemy, pozwala na sprawne przeprowadzenie inwestycji.
Marszałek województwa Olgierd Geblewicz, dodaje że w odbudowanym skrzydle zamku nie zabraknie miejsc wystawowych, oraz przestrzeni dla zwiedzających.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty