Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Nudności, wymioty, ból brzucha i głowy po zjedzeniu grzybów mogą świadczyć o zatruciu toksynami, które zawierają ich poszczególne odmiany.
Najlepiej zbierać grzyby te które znamy, a jeżeli mamy wątpliwości, to warto sięgnąć po atlas grzybów, bądź udać się do pobliskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam grzyby obejrzy i sprawdzi klasyfikator.

- Powszechny zwyczaj sprawdzania, że każdy trujący grzyb jest gorzki, nie jest rozsądny - ostrzega klasyfikator grzybów Paweł Majko. - Żeby po ocenach organoleptycznych stwierdzać, czy grzyb jest jadalny czy niejadalny, bo jednak te toksyny, które są zawarte w grzybie, one też często nie posiadają smaku. Jeśli nie jesteśmy pewni, takiego grzyba nie zbierać.

- Dzieci i osoby starsze powinny wykluczyć grzyby ze swojej diety - przypomina Magdalena Plewa ze szczecińskiego sanepidu. - Wszelkiego rodzaju obróbka poprzez gotowanie czy smażenie jak najbardziej, natomiast surowych w żadnym wypadku nie jemy i też zwracamy uwagę, żeby grzybów nie serwować w potrawach dzieciom. Pamiętajmy, że grzyby są jednak ciężko strawne.

Rzecznik prasowy szpitalu w "Zdrojach" poinformował, że na przestrzeni ostatnich lat zatruć wywołanych grzybami jest coraz mniej - w tym roku nie było żadnego, a w roku ubiegłym odnotowano trzy takie przypadki.
- Powszechny zwyczaj sprawdzania, że każdy trujący grzyb jest gorzki, nie jest rozsądny - ostrzega klasyfikator grzybów Paweł Majko.
- Dzieci i osoby starsze powinny wykluczyć grzyby ze swojej diety - przypomina Magdalena Plewa ze szczecińskiego sanepidu.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty