Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Radosław Jaczmiński [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Radosław Jaczmiński [Radio Szczecin/Archiwum]
Indyk jest dzisiaj praktycznie na wszystkich amerykańskich stołach. W Stanach Zjednoczonych obchodzone jest najważniejsze tam - Święto Dziękczynienia.
Ma ono podłoże historyczne. Symbolizuje pierwsze uczty z Indianami przybyszów z Europy do Ameryki.

Z okazji Święta Dziękczynienia Amerykanie spotykają się na uroczystym obiedzie. Podawane są tradycyjne potrawy takie jak Indyk z nadzieniem z chleba, sos żurawinowy, makaron z serem, zielona fasolka, bruksela i ciasto. Przyrządzanie świątecznego Indyka wraz z marynowaniem trwa około 24 godzin.

Wśród Amerykanów bardzo popularne, jest przed rozpoczęciem jedzenia, podziękowanie Bogu za to, co dobrego zdarzyło się w ostatnim roku - podkreśla emerytka z Florydy Rose Polarek. Rose. Róża jest drugim pokoleniem polskich imigrantów. Opowiada, jak polska kultura kulinarna trafiała do jej domu, podczas Święta Dziękczynienia: - W moim domu mieszamy kultury obu krajów. Oprócz indyka musi być kiełbasa i kapusta. Poza tym kartofle i dużo słodkości. Także tych polskich...

Amerykanie zjedzą dzisiaj 46 milionów Indyków.
Relacja Jana Pachlowskiego [IAR]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty