Ponad stu piwowarów z całej Polski bierze udział w VI Szczecińskim Konkursie Piw Domowych. W Browarze Stara Komenda trunki ocenia 20 jurorów. Ogłoszenie wyników odbędzie się w niedzielę.
W browarze znajduje się prawie dwieście butelek konkursowego piwa. - Eliminacje odbędą się w pięciu różnych kategoriach. Mamy standardowe style takie jak "pils", ale też niszowe piwa, np. kwaśno-owocowe - mówi Filip Mazur, główny piwowar Browaru Stara Komenda oraz sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Konkurs rozpoczął się w sobotę po południu. - W jednym wyraźnie dominowała słodycz. Technicznie było ok. Określiłbym je jako poprawne lub ewentualnie lekko dobre - komentowali sędziowie. - Jest też piwo z dodatkiem owsa. Owies powoduje, że piwo staje się bardziej kremowe, gładkie i delikatne w odczuciu.
Zwycięzca będzie mógł pod okiem fachowców wyprodukować na szeroką skalę swoje piwo w browarze. - Każdy piwowar domowy marzy o tym, aby uwarzyć coś na dużym sprzęcie - wyjaśnia Mazur i opisuje proces warzenia. - Do kadzi z wodą dodajemy słód, potem będziemy zacierać, żeby uzyskać cukry. Później całość przelewamy do kadzi filtracyjnej. Gotujemy i dodajemy chmiel. Jak wszystko ochłodzimy, to trunek trafia na zaplecze. Dodajemy drożdże i czekamy kilka tygodni aż piwo dojrzeje.
Organizatorem konkursu jest Zachodniopomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Konkurs rozpoczął się w sobotę po południu. - W jednym wyraźnie dominowała słodycz. Technicznie było ok. Określiłbym je jako poprawne lub ewentualnie lekko dobre - komentowali sędziowie. - Jest też piwo z dodatkiem owsa. Owies powoduje, że piwo staje się bardziej kremowe, gładkie i delikatne w odczuciu.
Zwycięzca będzie mógł pod okiem fachowców wyprodukować na szeroką skalę swoje piwo w browarze. - Każdy piwowar domowy marzy o tym, aby uwarzyć coś na dużym sprzęcie - wyjaśnia Mazur i opisuje proces warzenia. - Do kadzi z wodą dodajemy słód, potem będziemy zacierać, żeby uzyskać cukry. Później całość przelewamy do kadzi filtracyjnej. Gotujemy i dodajemy chmiel. Jak wszystko ochłodzimy, to trunek trafia na zaplecze. Dodajemy drożdże i czekamy kilka tygodni aż piwo dojrzeje.
Organizatorem konkursu jest Zachodniopomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.