Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz

Anna Musiał. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Anna Musiał. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Anna Musiał. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Anna Musiał. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Świętujemy Dzień Wegetarian - z tej okazji spytaliśmy dietetyka klinicznego, Annę Musiał, o to, jak wprowadzić zasady tej diety tak, by służyły naszemu zdrowiu, zaczynając od niedoborów, których można się spodziewać.
- Osoby na diecie wegetariańskiej, które eliminują mięso, mają większe ryzyko wystąpienia niedoborów, czy to witaminy B12, czy to na przykład żelaza. Tutaj możemy też zwrócić uwagę na cynk, witaminę A i kwasy omega-3 - tłumaczy Musiał.

Dlatego zalecane się okresowe badania, w których zawiera się oznaczenie witaminy B12, morfologia podstawowa, gdzie ważny jest parametr hemoglobiny, a do tego poziom ferrytyny i żelaza w surowicy.

Na tej podstawie można pomyśleć o potrzebnych zmianach w diecie lub skonsultować suplementację ze specjalistą.

Warto też wspierać wchłanialność żelaza pochodzenia roślinnego, dbając o dobry stan układu pokarmowego, a także łącząc je ze źródłami witaminy C.

Są także pozytywne aspekty diety wegetariańskiej, które wszyscy możemy włączyć do naszego jadłospisu.

- Dużo białek roślinnych, prebiotyki, strączki - fitoestrogeny, które są między innymi w nich zawarte. Różnorodność produktów pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, nasiona, pestki, różnorodne kasze - wylicza Musiał.

Zaleca się spożywanie powyżej 30 produktów pochodzenia roślinnego w ciągu tygodnia.

Edycja tekstu: Kacper Narodzonek
Spytaliśmy dietetyka klinicznego, Annę Musiał, o to, jak wprowadzić zasady tej diety tak, by służyły naszemu zdrowiu, zaczynając od niedoborów, których można się spodziewać.
Są także pozytywne aspekty diety wegetariańskiej, które wszyscy możemy włączyć do naszego jadłospisu.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty