Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Intensywny zapach kawy, słodki aromat wypieków i odgłosy... siorbania - tak jest w Starej Rzeźni w Szczecinie, gdzie w sobotę ruszył dwudniowy, największy na Pomorzu Festiwal Kawy i Herbaty.
- Przyjechaliśmy zrobić warsztaty i degustację kawy - mówi Artur Porada z opolskiej palarni Hard Beans. - Nasz mistrz Polski zaparza kilkoma metodami. To specjalne, certyfikowane czarki w odpowiedniej pojemności. Mamy specjalne łyżki do degustacji. Nabieramy odrobinę kawy i siorbiemy.

Kawa trafi na wszystkie kubki smakowe, jest natleniona i się schładza - mówi Maksym Volkovytskyi, Mistrz Polski Aeropress 2019, który degustował kawę. - Wtedy jesteśmy w stanie jak najlepiej ocenić jakość kawy.

Najbardziej smakują mi ciasta bez cukru i glutenu - przyznała kobieta, która przyszła na festiwal.

W programie degustacje kawy i herbaty, pokazy latte art, czyli malowania na kawie oraz warsztaty z parzenia wspomnianych napojów. Podczas festiwalu będzie można wziąć udział np. w cuppingu, czyli do woli siorbać kawę.

- Cupping pochodzi od słowa cup, czyli małej miseczki - mówi Jakub Gibowski, współorganizator Baltic Caffeine Festival. - Będzie dużo różnych kaw, które będą zmielone. Zalewamy je wodą o tej samej temperaturze i zapominamy o tym, co uczyła nas mama, że nie wolno siorbać przy stole. Łyżeczka kawy i solidne siorbnięcie po to, żeby rozlać kawę po naszych wszystkich kubkach smakowych. Jak ktoś lubi kawę, można sobie przełknąć, a jak nie, to wypluwamy do kubeczka. I możemy ocenić czy to będzie bardziej czekoladowe, czy nuty kwiatowe, czy może jakieś owoce. To pozwala nam poznać smak kawy - podkreśla.

Wioletta Naklicka, żona współwłaściciela Browaru Stargard zachęcała do degustacji mieszanki kawy i... piwa.

- Kawa i piwo, jak najbardziej! W jednym zostało dodane Black IPA, a kawowość wynika ze słodu. Do drugiego dodana jest kawa espresso Qualia z Kostaryki i wyczuwalne jest bogactwo w aromacie. Jest to styl IPA, czyli owoce tropikalne - to dzieło naszego piwowara Tomasza de Weyhera, który wczoraj zdobył medal na Poznańskich Targach Piwa - podkreśliła Wioletta Naklicka.

Wszystkiego można spróbować, ale też można zrobić zakupy. Są akcesoria niezbędne do stworzenia wyjątkowego napoju oraz coś słodkiego.

Baltic Caffeine Festival, na który przyjechali bariści z całego kraju i zagranicy, potrwa do niedzieli. W sobotę jeszcze do godziny 18, a w niedzielę od 11 do 18.
Relacja Anny Łukaszek.
Intensywny zapach kawy, słodki aromat wypieków i odgłosy siorbania - tak jest w Starej Rzeźni w Szczecinie, gdzie ruszył dwudniowy, największy na Pomorzu Festiwal Kawy i Herbaty.
Relacja Anny Łukaszek
Intensywny zapach kawy, słodki aromat wypieków i odgłosy siorbania - tak jest w Starej Rzeźni w Szczecinie, gdzie w sobotę ruszył dwudniowy, największy na Pomorzu Festiwal Kawy i Herbaty. Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Intensywny zapach kawy, słodki aromat wypieków i odgłosy siorbania - tak jest w Starej Rzeźni w Szczecinie, gdzie w sobotę ruszył dwudniowy, największy na Pomorzu Festiwal Kawy i Herbaty. Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty