Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

- I przede wszystkim tradycyjnie powinna być cielęcina, a nie wieprzowina. Pieczona, peklowana czosneczkiem... - zaleca Krystyna Korkuć, ze Stowarzyszenia Przyjaciół Wilna, Ziemi Wileńskiej, Nowogródzkiej i Polesia "Świteź". źródło: https://pixabay.com/pl/5298340/katiklinski/CC0 - domena publiczna
- I przede wszystkim tradycyjnie powinna być cielęcina, a nie wieprzowina. Pieczona, peklowana czosneczkiem... - zaleca Krystyna Korkuć, ze Stowarzyszenia Przyjaciół Wilna, Ziemi Wileńskiej, Nowogródzkiej i Polesia "Świteź". źródło: https://pixabay.com/pl/5298340/katiklinski/CC0 - domena publiczna
Wiele potraw wielkanocnych do woj. zachodniopomorskiego regionu przywieźli ze sobą Kresowiacy zamieszkujący przedwojenne tereny wschodniej Polski.
Kresowe pyszności do dziś goszczą na naszych stołach.

- Żurek i oczywiście jajka w różnych postaciach; u nas nie majonez, ale w sosie musztardowo-śmietanowym i przede wszystkim tradycyjnie powinna być cielęcina, a nie wieprzowina. Pieczona, peklowana czosneczkiem... I inna tradycyjna, wielkanocna potrawa: kraszenina. To są po prostu "zimne nóżki - wyliczała Krystyna Korkuć, ze Stowarzyszenia Przyjaciół Wilna, Ziemi Wileńskiej, Nowogródzkiej i Polesia "Świteź".

Według badań CBOS ludność z dawnych Kresów Wschodnich stanowi ponad 30 procent mieszkańców województwa zachodniopomorskiego.
- Żurek i oczywiście jajka w różnych postaciach; u nas nie majonez, ale w sosie musztardowo-śmietanowym i przede wszystkim tradycyjnie powinna być cielęcina, a nie wieprzowina. Pieczona, peklowana czosneczkiem... I inna tradycyjna, wielkanocna potrawa: kraszenina. To są po prostu "zimne nóżki - wyliczała Krystyna Korkuć, ze Stowarzyszenia Przyjaciół Wilna, Ziemi Wileńskiej, Nowogródzkiej i Polesia "Świteź".

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty