Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. pixabay.com / AndreasGoellner (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / AndreasGoellner (CC0 domena publiczna)
Tymczasowy zakaz chowu drobiu na poziomie regionów, rozproszenie hodowli i prawdopodobne czasowe utrudnienia w eksporcie mięsa czy jaj. Takie restrykcje handlowe mogą dotknąć polską produkcję i przemysł drobiarski.
Wszystko przez kolejne ogniska ptasiej grypy stwierdzane na komercyjnych fermach w naszym kraju. Dodatkowych działań niwelujących ryzyko wystąpienia tej choroby domaga się Komisja Europejska.

Od dziś do środy warunki nowych restrykcji dla sektora drobiarskiego negocjuje Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Jak mówi, wiele zależy od rozwoju sytuacji jeśli chodzi o ptasią grypę.

W rozmowach z Brukselą uczestniczą też władze resortu rolnictwa i przedstawiciele branży mięsnej. Między innymi prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański.

Stwierdził, że na ostateczne ustalenia z niepokojem wyczekują zarówno hodujący drób jak i zakłady przetwórcze funkcjonujące w kraju. Polska to największy w Unii producent i eksporter drobiu. Roczna produkcja przekracza 3,5 miliona ton.

Od początku roku w Polsce stwierdzono 79 ognisk ptasiej grypy, przede wszystkim na obszarach intensywnej produkcji drobiu: na północy Mazowsza czy w Wielkopolsce.

Ptasia grypa jest śmiertelnym zagrożeniem dla drobiu dzikiego i hodowlanego, nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Wystąpienie choroby powoduje automatyczną likwidację stada, również w sąsiednich gospodarstwach. Wpływa ponadto na restrykcje i obostrzenia związane z przewozem zwierząt i eksportem mięsa.

Autorka edycji: Joanna Chajdas

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty