Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które znajdą się na wielkanocnym stole. Zwykle do koszyka wkładamy chleb, jajka, kiełbasę, sól i ciasta.
- Wybraliśmy sobie "w drodze ewolucji" siedem symbolicznych pokarmów. Jako pierwszy święcony był baranek, później dochodziły inne potrawy. Mamy chleb, który symbolizuje nam ciało Jezusa Chrystusa, jajko jako symbol odradzającego się życia... - tłumaczy prof. Bogdan Matławski z Uniwersytetu Szczecińskiego, kulturoznawca i etnolog.
Zwyczaj święcenia pokarmów ma wielowiekową tradycję. Choć powstał już w VIII wieku, do Polski trafił w średniowieczu. Pierwotnie to ksiądz odwiedzał domy mieszkańców, w których święcił ich wielkanocne przysmaki. Teraz wierni odwiedzają kościoły z koszykami; przynoszą w nich jedzenie, które stanie na wielkanocnym stole w niedzielny poranek.