Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Fot. Katarzyna Świerczyńska [Radio Szczecin]
Fot. Katarzyna Świerczyńska [Radio Szczecin]
Według statystyk Głównego Inspektora Sanitarnego, wrzesień i październik to miesiące, kiedy dochodzi do największej liczby zatruć grzybami.
Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej podkreśla, że objawy zatrucia, takie jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka mogą wystąpić nawet dobę po zjedzeniu grzybów. W takiej sytuacji wyjście jest tylko jedno.

- Błyskawicznie zgłaszamy się do lekarza, do szpitala. To może być zatrucie grzybami. Nie leczymy się żadnymi domowymi sposobami. Jeżeli jest taka możliwość, to musimy spowodować wymioty. Jeżeli są osoby, które również jadły tą potrawę, ale się źle nie czują, też powinny skorzystać z porady lekarskiej - powiedziała Kapłan.

Kluczowe dla prawidłowej diagnozy i leczenia jest także zabezpieczenie resztek potrawy lub wymiocin. W ubiegłym roku w Zachodniopomorskiem doszło do trzech poważnych zatruć grzybami.
Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej podkreśla, że objawy zatrucia, takie jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka mogą wystąpić nawet dobę po zjedzeniu grzybów. W takiej sytuacji wyjście jest tylko jedno.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Archiwum informacji

poniedziałek29wtorek30środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty