Ponad 50 ekspertów od grzybów dyżuruje w stacjach sanitarno-epidemiologicznych w województwie zachodniopomorskim.
Można przynieść zebrane czy zakupione grzyby i jeżeli mamy wątpliwości, to sprawdzić czy są one jadalne czy też nie - tłumaczy Paweł Majko z Wojewódzkiej Stacji Epidemiologicznej w Szczecinie.
- Powinniśmy zbierać te gatunki, które znamy i których jesteśmy pewni. No niestety zdarza się tak, że w naszych zbiorach znajdują się też grzyby, których nie jesteśmy pewni, wtedy warto zwrócić się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w każdej z nich pracuje klasyfikator grzybów bądź grzyboznawca - informuje Majko.
Jak grzyby powinny być dostarczone do konsultacji? To tłumaczy klasyfikator grzybów Magdalena Plewa.
- Całe i świeże w koszykach lub opakowaniach przewiewnych, nie wystarczy nam tylko trzonek czy główka. Musi być cały grzyb wykręcony, nie ucięty nożykiem - mówi Plewa.
W Szczecinie klasyfikatorzy grzybów pełnią dyżury przy ulicy Spedytorskiej, na konsultacje można umówić się w godzinach pracy placówek, po uprzednim umówieniu się telefonicznym.
- Powinniśmy zbierać te gatunki, które znamy i których jesteśmy pewni. No niestety zdarza się tak, że w naszych zbiorach znajdują się też grzyby, których nie jesteśmy pewni, wtedy warto zwrócić się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w każdej z nich pracuje klasyfikator grzybów bądź grzyboznawca - informuje Majko.
Jak grzyby powinny być dostarczone do konsultacji? To tłumaczy klasyfikator grzybów Magdalena Plewa.
- Całe i świeże w koszykach lub opakowaniach przewiewnych, nie wystarczy nam tylko trzonek czy główka. Musi być cały grzyb wykręcony, nie ucięty nożykiem - mówi Plewa.
W Szczecinie klasyfikatorzy grzybów pełnią dyżury przy ulicy Spedytorskiej, na konsultacje można umówić się w godzinach pracy placówek, po uprzednim umówieniu się telefonicznym.
Można przynieść zebrane czy zakupione grzyby i jeżeli mamy wątpliwości, to sprawdzić czy są one jadalne czy też nie - tłumaczy Paweł Majko z Wojewódzkiej Stacji Epidemiologicznej w Szczecinie.