Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Polskie i ukraińskie smaki w Mierzynie - to finansowane z programu Społecznik warsztaty kulinarne, na które panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Mierzynianka" zaprosiły Ukrainki.
Niektóre z nich - od początku rosyjskiej agresji na Ukrainę - goszczą w swoich domach.
Podczas kilku wakacyjnych spotkań kucharki obydwu narodowości będą się wymieniały przepisami.

- Będziemy gotować chłodnik mierzyński. To jest baza ugotowana z botwinki. Do tego dodaje się maślankę, zsiadłe mleko, ogórki, szczypiorek... - mówi Ewa Głowacka, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.

- Czym się różnią polskie pierogi od ukraińskich? - dociekała reporterka Radia Szczecin.

- Nie gotujecie (w Polsce - przyp. red.) pierogów na parze, tak jak my - odparła jedna z pań.

Owocem wspólnego kucharzenia ma być książka kucharska z polsko-ukraińskimi przepisami.
Relacja Emilii Kujawy (Radio Szczecin)
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Archiwum informacji

poniedziałek26wtorek27środa28czwartek29piątek30sobota01niedziela02poniedziałek03wtorek04środa05czwartek06piątek07sobota08niedziela09poniedziałek10wtorek11środa12czwartek13piątek14sobota15niedziela16poniedziałek17wtorek18środa19czwartek20piątek21sobota22niedziela23poniedziałek24wtorek25środa26czwartek27piątek28sobota29niedziela30poniedziałek31wtorek01środa02czwartek03piątek04sobota05niedziela06

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty