Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Polskie i ukraińskie smaki w Mierzynie - to finansowane z programu Społecznik warsztaty kulinarne, na które panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Mierzynianka" zaprosiły Ukrainki.
Niektóre z nich - od początku rosyjskiej agresji na Ukrainę - goszczą w swoich domach.
Podczas kilku wakacyjnych spotkań kucharki obydwu narodowości będą się wymieniały przepisami.

- Będziemy gotować chłodnik mierzyński. To jest baza ugotowana z botwinki. Do tego dodaje się maślankę, zsiadłe mleko, ogórki, szczypiorek... - mówi Ewa Głowacka, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.

- Czym się różnią polskie pierogi od ukraińskich? - dociekała reporterka Radia Szczecin.

- Nie gotujecie (w Polsce - przyp. red.) pierogów na parze, tak jak my - odparła jedna z pań.

Owocem wspólnego kucharzenia ma być książka kucharska z polsko-ukraińskimi przepisami.
Relacja Emilii Kujawy (Radio Szczecin)
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty