Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Degustacja paprykarzu, morskie opowieści oraz wystawa fotografii. W sobotę byli pracownicy Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich "Gryf" będą obchodzić 65 lecie powstania firmy. Świętowanie rozpocznie się o 12 na szczecińskiej Łasztowni.
Historię powstania legendarnego paprykarza przybliżył Jacek Jastrzębski, były pracownik "Gryfa".

- Chop-chop to jest potrawa afrykańska, w której bazą jest zawsze ryż lub kasza, do tego wrzucano kawałki mięsa i ryb. Na bazie chop-chopu i nigeryjskiej pimy, która dawała taki specyficzny smak, w szczecińskiej przetwórni powstał właśnie paprykarz - zaznaczył Jastrzębski.

Rybacki "Gryf" upadł w 2001 roku.

- Ostatni statek "Gryfa" to Sagran. To duża jednostka, która nie napływała się za długo w "Gyrfie", ponieważ nastąpiła jego likwidacja i statek został sprzedany. Kupili go Rosjanie, którzy też za długo się nim nie nacieszyli, ponieważ zatonął - dodał Jacek Jastrzębski.

Do dziś działa Centrum Logistyczne Gryf, w skład którego wchodzi chłodnia na Łasztowni.

Paprykarz szczeciński jest produkowany w kilku miastach w Polsce.
Historię powstania paprykarza szczecińskiego przybliżył Jacek Jastrzębski, były pracownik "Gryfa".
Rybacki "Gryf" upadł w 2001 roku.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty