Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Trwają wykopki w regionie. Niedługo ziemniaki z miejscowych pól trafią na nasze stoły. Rolnicy pracują, by zdążyć przed deszczami, a jak mówią, plony jesienne są obfite.
Zajrzeliśmy na ekologiczną uprawę w Koniewie, gdzie wykopki właśnie dobiegają końca.

- Trzeba zbierać to, co urosło. Późne odmiany to są dosyć, dosyć urosły - mówi rolnik. - To gatunek soraya. W tej chwili w elicie. To będzie przebierane jeszcze raz na jesień. Na wiosnę będzie segregacja na sadzenie, a resztę na rynek.

- To, co urośnie, jest dużo mniej, ale jest dużo zdrowsze. Sprzedajemy jak najbliżej i szukamy jak najlepszej ceny - dodaje inny rolnik.

Polskie ziemniaki są skupowane za cenę od 95 groszy do złotówki za kilogram.
Zajrzeliśmy na ekologiczną uprawę w Koniewie, gdzie wykopki właśnie dobiegają końca.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345

Archiwum informacji

poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek01sobota02niedziela03poniedziałek04wtorek05środa06czwartek07piątek08sobota09niedziela10poniedziałek11wtorek12środa13czwartek14piątek15sobota16niedziela17poniedziałek18wtorek19środa20czwartek21piątek22sobota23niedziela24poniedziałek25wtorek26środa27czwartek28piątek29sobota30niedziela31

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty