Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Aleksander Doba - za kilka tygodni okaże się, czy zakończenie jego trzeciej transatlantyckiej wyprawy będzie możliwe - zgodnie z planem - w portugalskiej Lizbonie. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Aleksander Doba - za kilka tygodni okaże się, czy zakończenie jego trzeciej transatlantyckiej wyprawy będzie możliwe - zgodnie z planem - w portugalskiej Lizbonie. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Aleksander Doba jest na półmetku swojej trzeciej wyprawy transatlantyckiej. Niemal w dwa miesiące po starcie policki podróżnik znajduje się o 1500 mil morskich - w linii prostej - od New Jersey, skąd wyruszył i w takiej samej odległości do celu swojej podróży, portugalskiej Lizbony.
W rzeczywistości jednak Doba przepłynął już ponad 2200 mil morskich; różnicę spowodowało m.in. przymusowe cofanie spowodowane niesprzyjającym wiatrem i dryfowanie bez sprawnego steru.

Ster udało się jednak naprawić około dwóch tygodni temu dzięki pomocy załogi statku z Hongkongu. Wbrew pozorom, druga połowa trasy wcale nie musi być łatwiejsza. W tej części Atlantyku występują prądy morskie przeciwne do kierunku, w którym zmierza Aleksander Doba, wiać mogą też silne wiatry.

Przez to wciąż nieznanym pozostaje miejsce, do którego dopłynie podróżnik z Polic. Dopiero za kilka tygodni okaże się, czy zakończenie jego trzeciej transatlantyckiej wyprawy będzie możliwe - zgodnie z planem - w portugalskiej Lizbonie.
Relacja Dawida Siwka

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty