Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  autopromocja  
Zobacz
  autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Niezwykłe historie o bałtyckim śledziu i przysmaki przyrządzone z tej ryby otworzyły nowy tematyczny tydzień w Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu.
Najbliższe dni będą pełne wydarzeń dotyczących historii życia codziennego miasta i jego mieszkańców.

Słuchając historii o dawnym życiu i obyczajach kulinarnych mieszkańców można dojść do wniosku, że miasto powinno nosić nazwę, nie Świno-, a Śledzioujście.

- Kiedyś była to podstawowa ryba do poławiania i do konsumpcji. Było ich tyle, że w Świnoujściu - gdy było tarło - koło wiatraka ludzie łowili do worków te śledzie - opowiada Leszek Kamiński ze świnoujskiego Muzeum.

Gawędę o śledziu, potrawami z niego okrasiła mistrzyni sztuki kulinarnej Ewelina Iwańczyk.

- Ze śledzia w Polsce można zrobić bardzo dużo, ponieważ Polacy mają największy odłów śledzia na świecie. Śledzie można podawać na tysiące różnych sposobów. Śledź jest dobry na odchudzanie i na pewno w tej chwili będzie królował na stołach - powiedziała.

W tym tygodniu muzealnicy oferują wykład o XVIII-wiecznych medykach i historyczny spacer.

Edycja tekstu: Jacek Rujna
Relacja Joanny Maraszek z audycji "Tematy i Muzyka" [Radio Szczecin]
Relacja Joanny Maraszek [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty