Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Śledziożercy po raz kolejny opanowali restaurację Na Kuncu Korytarza w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
To grupa fanów potraw ze śledzia, która spotyka się co jakiś czas na śledziowych ucztach. Podczas takiego spotkania każdy gość przygotowuje swoją "śledziową propozycję", po czym wszyscy próbują dania.

Na stole królowały różne wersje tej popularnej ryby - klasyczna z ziemniakami czy w cieście naleśnikowym.

- Śledzie robimy w różnych konwencjach, ja dziś na przykład robię racuchy śledziowe. - Przynoszę to, co zrobi żona i na ogół to się sprawdza. - Zrobiłem śledzia w galarecie - mówili Śledziożercy.

Pomysłodawcami spotkań Śledziożerców są Bolesław Sobolewski oraz Eugeniusz Mientkiewicz. Przez lata grupa zebrała setki, jak nie tysiące przepisów.

Kolejni fani śledzia są poszukiwani - więcej informacji o spotkaniach można znaleźć na stronie Śledziożerców na Facebooku.
- Śledzie robimy w różnych konwencjach, ja dziś na przykład robię racuchy śledziowe. - Przynoszę to, co zrobi żona i na ogół to się sprawdza. - Zrobiłem śledzia w galarecie - mówili Śledziożercy.
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Fot. Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
źródło: https://www.facebook.com/Sledziozercy/
źródło: https://www.facebook.com/Sledziozercy/

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty