Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny paprykarz szczeciński. Pierwszy paprykarz wyprodukowano w Szczecinie w 1967 roku. Powstał na bazie potrawy czop-czop, której recepturę przywieźli z Afryki rybacy Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich Gryf.
- To był bardzo duży zakład. Tutaj był Gryf, tu przypływały statki z rybami i tu wszystko się przetwarzało - wspominają okoliczni mieszkańcy.
Ryby do produkcji paprykarza przywożono z różnych części świata. - Rozmawiałem kiedyś z jednym z byłych pracowników. Mówił, że paprykarz wcale nie był robiony z resztek, tylko z dobrych ryb - opowiada jeden ze szczecinian. - Jak rozładowywali ryby, to nie szło okien w domu otworzyć. Trzeba było wręcz zamykać. Ale to było lata temu - wspomina kolejny.
W okresie Polski Ludowej paprykarz szczeciński był jedyną z nielicznych konserw w sklepach, którą można było kupić. - Był w miarę tani i dobry - ocenia jeden z mieszkańców.
Przetwórnia ryb przy ulicy Dębogórskiej przestała produkować paprykarz 25 lat temu.