Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny Paprykarz szczeciński. Fot. Grzegorz Gibas [Radio Szczecin]
Trwa rozbiórka przetwórni rybnej, gdzie powstał legendarny paprykarz szczeciński. Pierwszy paprykarz wyprodukowano w Szczecinie w 1967 roku. Powstał na bazie potrawy czop-czop, której recepturę przywieźli z Afryki rybacy Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich Gryf.
Przetwórnia ryb, gdzie powstał paprykarz szczeciński była jednym z największych zakładów w północnej części Szczecina. Gdy działała, w fabryce pracowały setki mieszkańców Golęcina czy Gocławia.

- To był bardzo duży zakład. Tutaj był Gryf, tu przypływały statki z rybami i tu wszystko się przetwarzało - wspominają okoliczni mieszkańcy.

Ryby do produkcji paprykarza przywożono z różnych części świata. - Rozmawiałem kiedyś z jednym z byłych pracowników. Mówił, że paprykarz wcale nie był robiony z resztek, tylko z dobrych ryb - opowiada jeden ze szczecinian. - Jak rozładowywali ryby, to nie szło okien w domu otworzyć. Trzeba było wręcz zamykać. Ale to było lata temu - wspomina kolejny.

W okresie Polski Ludowej paprykarz szczeciński był jedyną z nielicznych konserw w sklepach, którą można było kupić. - Był w miarę tani i dobry - ocenia jeden z mieszkańców.

Przetwórnia ryb przy ulicy Dębogórskiej przestała produkować paprykarz 25 lat temu.
Relacja Grzegorza Gibasa.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty